DIADA 2013: LA REVOLUCIÓ INTEGRAL ÉS EL MARC NECESSARI DE L’ALLIBERAMENT NACIONAL DE CATALUNYA

 
Ja fa més d’un any que el govern de la Generalitat i els seus aliats al Parlament estan promovent la política del «dret a decidir«, que presenten enganyosament com a sinònim de l’exercici del dret d’autodeterminació pel poble català. Això, suposadament, portarà a la constitució d’un «Estat català» i a la independència.
 
Amb aquesta finalitat, a través de contínues campanyes mediàtiques de caràcter adoctrinador han constituït un catalanisme tant sorollós com degradat, avui reduït a poc més que el Barça i la botifarra, amb arraconament progressiu de les qüestions més decisives de la cultura, la història, la idiosincràsia i la llengua nacional. L’amor, el coneixement, l’emoció i la passió per la terra catalana estan sent substituïdes per estats de consciència cada dia més carrinclons i simplificats, més banals, sòrdids i insubstancials. No hi ha debat profund, seriós i responsable, tot consisteix a cridar consignes.
 
CiU i ERC han aconseguit que el poble delegui en ells les tasques de l’alliberament nacional, pel que està passiu i a l’expectativa, obrant com una gran comparsa que surt al carrer quant se li mana, i que creu que una simple votació, el famós referèndum, serà la solució. Això, per si mateix, ja és una catàstrofe política.
 
Així les coses a la Diada cal exposar d’una manera realista i argumentada la qüestió de l’alliberament nacional, deixant de costat la demagògia i el simplisme.

Catalunya és una comunitat humana singular i diferenciada d’Espanya i França, amb una història mil·lenària, molt rica en continguts, una llengua i una cultura pròpies. Està legitimada a governar-se per si mateixa, a assolir la sobirania com a poble a través de l’exercici del dret d’autodeterminació fins a la independència.
 
L’any transcorregut des de la Diada de 2012 ha posat en clar moltes qüestions. Una, decisiva, és que la gran patronal «catalana» es nega a donar suport a tot procés independentista. És lògic, ja que avui no hi ha una gran burgesia catalana, perquè ja fa molt que es va fusionar amb l’espanyola, amb la qual forma una classe social unificada que té a l’Estat espanyol com a propi. Això significa que el poder del diner està contra l’alliberament nacional i que aquesta ha d’aconseguir-se contra ell.
 
Atès que el gran capital és espanyol, l’alliberament nacional de Catalunya únicament pot tenir lloc en el marc d’una gran acció anticapitalista com la que preconitza en el seu projecte i programa la revolució integral.
 
La Unió Europea rebutja el que anomena «secessió» de Catalunya, i el mateix fa l’ONU, l’OTAN i altres organismes internacionals. Cap potència exterior dóna suport al poble català. França s’oposa amb totes les seves forces ja que és part interessada. El capital multinacional està en contra. Per descomptat, l’Estat espanyol, especialment l’exèrcit, l’aparell policial, el poder judicial, la gran banca, el poder mediàtic i el sistema acadèmic, es declaren a favor de «la unitat d’Espanya» en les condicions que estableix la Constitució espanyola vigent, de 1978, que va ser redactada i imposada al seu dia pels que ara es diuen «independentistes», en particular per CiU.
 
Només la «classe política» fa seu el procés que portarà, diu, a la constitució d’un «Estat català». Però tant  ERC com CiU no són forces amb entitat pròpia. Estan costejades per l’Estat espanyol (no s’oblidi això), conforme al sistema vigent de finançament dels partits polítics. Operen des d’una institució, la Generalitat, que forma part de l’ordenament juridico-polític espanyol. Ingressen enormes sumes, per vies legals i il·legals, de la gran patronal, que és igualment espanyola.
 
En conseqüència, seguiran rebent diners mentre serveixin els interessos de qui els financen. En altres condicions tan sols caldria retirar-los el suport econòmic perquè desapareguin. Atès que tals forces estan constituïdes per un àvid i cobdiciós funcionariat que desitja, per damunt de qualsevol altra cosa, seguir cobrant tots els mesos, la mera amenaça de quedar-se sense les descomunals prebendes de què gaudeixen els apagarà els seus (fingits) ardors patriòtics …
 
ERC sobretot, que és qui porta més lluny la demagògia, amenaça Madrid amb fer una «declaració d’independència«. Sí, però quin significat tindria? En realitat cap: l’Estat espanyol no la reconeixeria i aquí s’acabaria tot. És infantil no comprendre que l’alliberament nacional és una qüestió de sobirania i no de xerrameca, i que la sobirania es realitza a través d’instruments de poder popular-nacional, de forces socials mobilitzades i institucions emergents aptes per disputar l’Estat opressor (l’espanyol en aquest cas, sense oblidar al francès) la capacitat real, pràctica, de manar, això és, d’ordenar i prohibir.
 
El mateix succeiria en cas que s’arribés a celebrar el referèndum. Fos quin fos el seu resultat, l’Estat espanyol ho declararia il·legal, en ser aliè a l’ordre constitucional actual, i punt final. En les actuals condicions, quan les classes populars estan desmobilitzades, degut a que l’anomenat «projecte sobiranista» és rotundament reaccionari, per institucional i partitocràtic, per capitalista i estatal, no hi ha cap possibilitat que es doni una resposta popular capaç de, des del carrer, anar disputant a l’Estat espanyol la sobirania pas a pas i lloc a lloc.
 
Però amb quasi total seguretat, no hi haurà referèndum, perquè els que financen i, per tant, dominen i dirigeixen a CiU i a ERC pararan el procés en algun moment, deixant en ridícul als que ara, en la seva ingenuïtat, es prenen seriosament les maniobres i la xerrameca mercenària dels polítics professionals del Parlament. Això succeirà en un parell d’anys, probablement, temps que usaran per triturar la consciència nacional catalana per mitjà de la confusió, la degradació dels continguts, el delegacionisme i la demagògia, creant una desmobilització popular gegantina, que sembrarà (ho està fent ja) el conformisme i l’apatia per desenis[1].
 
Aquesta és la veritable meta de l’operació que estan portant endavant CiU i ERC: destruir la capacitat de reflexió, compromís, mobilització i acció del poble català. Per això els finança l’Estat espanyol i el gran capital espanyol. Aquells dos partits, i els organismes «independentistes» que han generat, només volen que Madrid els lliuri més diners per seguir complint la seva tasca de sempre, és a dir, controlar el poble català, debilitar i mantenir dins d’Espanya.

Les classes populars també tenen una gran responsabilitat en el que està passant, que és molt greu. No són només «víctimes» sinó alhora co-autors de la mascarada. L’alliberament nacional no és una cosa que es pugui adquirir a les rebaixes d’uns grans magatzems, no és un bé que es vagi a assolir a base de marxes festives, manifestacions divertides i votacions còmodes. Si el poble no està disposat a lluitar dur i durant molt de temps, a sacrificar-se, a patir, no hi haurà resultats: els camins fàcils no porten lluny. Quan, en uns anys, quedi al descobert el rerefons de l’operació ningú podrà dir «ens van enganyar». No, el que hauran de dir és: ens vam auto-enganyar, ens vam deixar manipular, vam ser responsables i culpables. Però ara encara pot posar-se remei al mal…

Que la caricatura «independentista» l’estiguin portant endavant els partits polítics i el Parlament manifesta una vegada més el funest d’uns i altres. Per això, i per més raons, cal rebutjar el sistema partitocràtic i parlamentari en totes les seves manifestacions, perquè és un règim de dictadura política sobre el poble. Per això un punt decisiu del projecte de revolució integral és crear un sistema d’autogovern popular i nacional constituït per una gran xarxa d’assemblees populars sobiranes. Només l’auto-organització en assemblees pot disputar la sobirania a l’Estat espanyol, enfront de l’elitisme institucional del trampós «independentisme» partitocràtic.

Cal tornar al més propi de la tradició política catalana, el règim de consell obert, el sistema d’autogovern sobirà per assemblees que va ser essencial fins que la revolució liberal espanyola, la Constitució espanyola de 1812 i les seves continuadores, la burgesia catalana, els partits polítics i el franquisme el van destruir. No pot haver alliberament nacional i construcció nacional sense el retorn, en les condicions del segle XXI, al règim de consell obert. En ell l’essència del poble català es retroba a si mateixa.
 
Què es pot dir dels que presumeixen de «patriotes» al mateix temps que amaguen el més genuí de la història de Catalunya, el règim de participació de totes i tots en la vida política per mitjà d’assemblees? La burgesia catalana primer, i ara la partitocràcia catalana, així com els historiadors i la intel·lectualitat a les seves ordres, han fet un esforç terrible durant dos segles per esborrar de la memòria del poble el record de les assemblees populars catalanes[2]. Però no ho han d’assolir perquè el projecte, idea i programa de revolució integral per a Catalunya situa en el primer punt de l’ordenament polític que preconitza el sistema d’autogovern popular assembleari, el règim de consell obert.

El projecte de revolució integral a Catalunya unifica tradició i canvi revolucionari, integrant passat i futur, fusionant la veritat de la història amb l’impuls per crear una nova Catalunya, sense dominació espanyola ni francesa, sense gran capital, sense ens estatal, sense polítics professionals ni partits polítics totalitaris, amb llibertat de consciència, política i civil, amb la llengua, la història i la cultura nacional restaurades i desenvolupades.

Crear un «Estat català» és avui impossible. Però encara que ho fos, no és una meta desitjable, ja que l’Estat és un instrument de dominació de les elits sobre el poble, al qual a més explota a través del sistema tributari. Un Estat català seria la negació de la llibertat, igual que avui ho és l’Estat espanyol. És el poble, la gent del carrer, no l’Estat, aquest o l’altre, el decisiu.

L’alliberament nacional de Catalunya únicament serà possible en el marc d’un gran procés de revolució integral, ja que només aquest és capaç de desarticular l’Estat espanyol i desmuntar el gran capitalisme. Per això els qui ara aposten pel reformisme i el parlamentarisme s’equivoquen[3].
 
Que la de 2013 sigui una Diada revolucionària i per això mateix autènticament popular i nacional.
 
Félix Rodrigo Mora
agost 2013
 

[1] El 15-M semblava, al principi, una mica grandiós, també a Catalunya. En dos anys ha quedat provat que ha estat una intervenció política per sembrar la desmobilització, l’apatia i la confusió, i d’ell amb prou feines queda res. Els planificadors que fan a Madrid la gran política d’Estat són cada dia més hàbils. Ara estan centrats a destruir al poble català.
 
[2] La destrucció de la memòria popular catalana ha estat realitzada amb tan perversa eficàcia que cal acudir a autors espanyols, a textos en castellà, per assabentar-se que a Catalunya van existir les assemblees populars locals, que el consell obert va ser una realitat magnífica. Així s’exposa en el llibre «Democracia directa municipal. Concejos i cabildos abiertos«, d’Enrique Orduña Rebollo, i en altres d’aquest autor. Per ell ens assabentem que la pràctica del consell obert era «habitual» sobretot als pobles de Lleida i Girona, tot i que operava a tot Catalunya, estant «molt arrelada en els municipis rurals«.
 
[3] Per això erren les CUP, amb el seu programa no-revolucionari, socialdemòcrata, d’apologia de les religions polítiques, parlamentarista, que trenca la relació lògica existent entre revolució i alliberament nacional, que parla d’assemblees però està al Parlament, que desconeix les realitats del segle XXI i continua amb una política antiquada, de fa mig segle, que no és capaç de fer front a la letal operació política de CiU-ERC. Es necessita un gran debat dins de les CUP. Mentre la decisiva noció i proposta de revolució no estigui en el centre del seu programa i projecte seran una força del sistema, a més d’un projecte marginal i anodí.
 
Nota: Los comentarios podrán ser eliminados según nuestros criterios de moderación.

Esta entrada tiene 44 comentarios

 1. Joan

  Hola Félix.

  Em sembla lògic, natural i racional pensar que l'organització social basada en les assembles populars sobiranes, municipals/barrials/comunitàries, es basaria en la federació i enxarxament per prendre decisions sobre aquelles qüestions necessàries. Això implicaria bàsicament unes relacions entre pobles veïns, que quedaria potser sobretot en àmbit comarcal (podrien haver-hi acords federatius per a coses puntuals d'àmbit major).

  Però crec que l'àmbit predominant de relacions entre els pobles d'una societat assambleària seria el de l'escala comarcal-regional, i no el d'una escala nacional com la de Catalunya (31.800 km2, 7,5 milions d'habitants).

  Crec que és una qüestió molt important que hauries d'aclarar.

  També, com comentava un company, t'oblides de parlar d'organitzacions clau en l'independentisme estatista com l'Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural.

  Salutacions i gràcies per l'esforç d'anar escrivint. Ens hi hem d'anar posant tots i totes…

 2. cristina cintora

  Soy catalanoparlante pero en deferencia a su post le haré mis comentarios en castellano.

  Creo que las noticias que salen de Cataluña en relación al proceso de soberanía no reflejan la realidad, ya que como he leido y oido en otros medios, existe la creencia de que son los políticos los que mueven los hilos y he de decirle que es al revés, los políticos están intentando adaptarse a los requerimientos de una parte muy mayoritaria de la sociedad que ya se ha cansando de resignarse.
  En estos momentos en Cataluña existen infinidad de asambleas que están promoviendo la independencia y empujando a los políticos para que se muevan en esa dirección

  Sí, ya sé que confiar en los políticos no es la solución, pero si queremos tener credibilidad ante el resto del mundo tenemos que movernos de forma pacífica para convencer de que vamos en serio. Si hiciéremos la revolución por nuestra cuenta nos aplastaban como a cucarachas.

  Queremos una nueva sociedad pero para ello tenemos que conseguir la independencia del resto del estado español. ¿Imposible? Si en el último siglo varios países han conseguido independizarse sin violencia, ¿por qué no lo puede intentar Cataluña? Además creo que los grandes estados en el mundo actual ya no tienen razón de ser. Poco a poco iremos viendo como pequeños países se van desgajando de sus estados para autogobernarse, sin que ello signifique que las relaciones se sigan manteniendo como buenos vecinos que colaboran para el bien de sus sociedades pero sin perder su propia idiosincracia que los grandes estados pretenden diluir.

 3. Cristina, eso que comentas de que en el último siglo se han independizado varios países sin violencia, habría que demostrarlo.
  Todo estado es violencia. La creación de un nuevo estado es violencia. Si son antidemocráticos, como sucede, pues son violentos.
  Si son parlamentarios y con partidos, funcionarios, ejércitos y policías mercenarios. Si tienen prisiones y sistemas judiciales antidemocráticos y tiránicos, SON VIOLENCIA.

  Te hago el reto siguiente:
  Dime algun país que como dices, haya conseguido la independencia, en forma pacífica.
  No creo que lo encuentres. Pero agradeceré lo comentes, y me gustará replicarlo.

  Este tema es un tópico en las charlas independentistas. Pero la razón y esencia del Estado, no la cuestonan, y dan por hecho que los sistemas parlamentarios y de partidos, son democracias. Con lo cual, estan metidos en mentiras, y vendiendo humo a la gente.

  Saludos y a disposición para replicar lo que haga falta, y ampliar puntos de vista.

 4. Saludos. También soy catalanoparlante, y por seguir en el filo este, me expreso ahora en castellano.
  Tengo que decir, Cristina, que discrepo con lo que dices, y me gustaría hacer alguna aclaración y consultita:
  Primeramente, los medios, los corporativos y estatales, CATALANES, llevan tiempo dando rienda suelta a todo este montaje independentista, este show, vacío de contenido, pero muy vistoso. Transmiten conciertos, y emiten manifestaciones y lo que les da la gana. Pero ellos son servidores de sus amos, y para nada unos referentes de información veraz e imparcial. Desprecio tanto los medios de comunicación catalanes como los de otros lugares, cuando son corporativos, estatales, capitalistas, mercenarios y antidemocráticos. Son traidores del pueblo y la verdad. Grandes manipuladores. Siempre se olvidan de los que pensamos, de los que somos disidentes, de los que tenemos valores revolucionarios y tranformadores, de los que no votamos ni aceptamos consultitas de la corrupta casta política, catalana o de donde sea. A los medios catalanes hay que ponerlos en su lugar, hacer crítica bien hecha sobre ellos, y no hacer ni una concesión. Son traidores y manipuladores, y punto.
  Por otro lado, me impresiona lo que dices, y tengo que decir que es mentira. A ver si me dices de un solo ejemplo de asamblea bien organizada, y que haya desplazado del poder a algun politicastro, que hayan construido soberanía, que hayan echado fuera a los mosssos y cualquier policía mercenaria, que hayan librado de pagar impuestos.
  Yo he ido a muchos actos, de estos independentistas, y son un show insultante, a la verdad.
  Tu frase de que ahora los hilos los mueve el pueblo, es para pensárselo otra vez. Qué lejos de la verdad está. Pero bueno, te has apuntado al carrito de emociones y entusiasmo, y falsas promesas, y te lo crees. Está bien, pero hay ingenuidad en tu vivencia, creo, y te vas a llevar un buen disgustito cuando veas la realidad, la traición que van a consumar toda esta casta catalana, de vividores politicastros.

  Lo del pacifismo, es un tópico, que se vende, pero sin substancia.

  ¿Porqué no se promueve, por ejemplo, que, pacíficamente, por ejemplo, nos negásemos a pagar impuestos?, y hacer economía autosuficiente?, y dejar la dependencia energética con el petróleo y las grandes electricas?, que la gente se gobierne en asambleas y decida el pueblo sobre los recursos?, que dejemos de apoyar grandes empresas?, y a los supermercados?, expulsar a la casta política y los partidos?, a las policías mercenarias?, negarnos al adoctrinamiento de escuelas y universidades?, tomar los medios de comunicación y hacerlos populares?…
  son ejemplos de cosas que el pueblo podría estar haciendo y NO HACE. Porque se espera, como borreguitos, que lo haga todo la casta política, y lo veamos tranquilamente por el televisor.
  Muy muy pobre y vacío.
  Aquí nadie quiere renunciar a nada de bienestar, privilegios, pagas, subvenciones, patrimonio, etc.
  No hay libertad, sin soltar lastre, sin llegar a colectivizar lo que se ha obtenido, sin unirse a los demás.
  Nos venden la gran mentira de que la libertad nos la van a conceder ellos, con el nuevo país. Es insultante, y los voy a poner a caldo siempre que pueda.
  Sigo en otro comentario…

 5. David

  Hola Fèlix. Felicitats per l'article. Com no s'admeten al teu blog comentaris de més de 4.096 caràcters he optat per posar-lo en el meu blog.

  http://www.upaya.es/?p=1408

  Salutacions.

 6. Anónimo

  Hola

  Me sorprende ver que se apoya una causa nacional en el artículo. Existen estados buenos? Una burocracia y un ejército catalán (del que no se habla) buenos? Creo humildemente que la Soberanía Popular pasa por la desintegración de los estados, no creando estados buenos y legítimos. Estos son los narcóticos nacionalistas de la burguesía catalana, con mapa del Lebensraum nacionalista catalán incluido. Crear un nuevo estado es un capricho burgués del Siglo Romántico, es cambiar el decorado, y para ese viaje no se necesitan alforjas

  Realiza una buenísima labor Don Félix, pero este artículo me tocó la fibra sensible.

  Un cordial saludo

 7. Anónimo

  Aunque el españolista escriba en catalán, españolista se queda.

  Los catalanes hace muchos años que quieren separarse de España. El progreso de la Humanidad desde las cavernas a los edificios inteligentes, pese a las religiones, es algo evidente hasta para el más energúmeno.

 8. cristina cintora

  Si parles català, que fem parlant en castellà?

  El Felix no és català però va fer l'esforç d'escriure en un perfecte català, -s'ha de dir- i jo com a reconeixement li vaig contestar en el seu idioma, tant respectable com el meu.

  Anem al tema que ens ocupa. No em puc adreçar a tu pel teu nom ja que no t'identrifiques però això no té massa importància. Entenc perfectament el que tu anheles per a la teva societat ""ideal" si és que n'existeix alguna, però el què tu planteges, que és en la línia del que propugna el Felix com ja tots sabem, és encara més utòpic i difícil d'aconseguir que en el què jo crec, sabent com és de difícil aconseguir la independència de l'estat espanyol amb la casta política que ens governa.

  Crec igual que tu, que sóm esclaus de la classe dirigent, econòmica i mediàtica. Ens mouen com ells volen però, no obstant, i per primera vegada veig que alguna cosa s'està movent entre la gent al marge dels polítics. Potser no és gaire però per alguna cosa es comença i és el moment de recolzar-ho perquè si volem canviar la societat s'ha de començar per donar confiança en aquests petits moviments populars.

  Amic, que no sé el teu nom, sí que hi ha assemblees formadas per gent del poble com ja saps, però no són revolucionàries com tu voldries, només volen la independència de Catalunya com tants altres països que l'han aconseguida (si busques a la Wikipedia els trobaràs) i una vegada assolida aquesta fita ja pensarem com fem la nova societat entre tots i és llavors quan entres tu i tota la gent que sigui possible (amb l'ajuda del Felix) i fem una assemblea constituent per decidir com volem viure en aquesta nova societat.

  Et desitjo molta sort!

 9. KRATES

  Por lo que veo en el mapa del principio, según se ve, es que Cataluña debe ser más grande de lo que creía, ya que se incluye territorios como las Baleares, País Valenciano (antaño Levante) y comarcas del este de Aragón, además de Andorra, y lo que se puede llamar la Cataluña francesa, el Rosellón. ¿Ese es el supuesto marco necesario para la liberación nacional de Cataluña?

 10. David

  Hola. Debo entender que no has leído todo el artículo o que no entiendes catalán porque en él no se apoya la creación de ningún estado, al final se dice, traduzco:

  "Crear un "Estado catalán" es hoy imposible. Pero aunque lo fuera, no es una meta deseable, ya que el Estado es un instrumento de dominación de las élites sobre el pueblo, al que además explota a través del sistema tributario. Un Estado catalán sería la negación de la libertad, al igual que hoy lo es el Estado español. Es el pueblo, la gente de la calle, no el Estado, éste o el otro, el decisivo."

  Saludos

 11. Anónimo

  En otros tiempos se dijo "primero la guerra, luego la revolucion"… sustituyamos "guerra" por "independencia" y tenemos lo mismo en estos comentarios.

  La charada independentista se sirve del pueblo. No es el pueblo en accion sino un conjunto de buenas voluntades que se dirigen irremisiblemente a una nueva decepcion. La gente del comun es vista como Kleenex de usar y tirar por todos los profesionales de la politica, nacionalistas o no.

  No nos acabamos de caer de la burra y aun nos tragamos las apelaciones a la "cordura" y al "pregmatismo" hasta la campanilla. El pueblo deberia confiar mucho mas en sus propias posibilidades y en la justicia de su locura…

  Tendra que ver el hecho de que historicamente los nacionalismos (incluso aquellos que se autodenominan de izquierda y apuestan por la lucha armada) han sido vehiculo de expresion de los intereses de la clase media autoctona con intereses amenazados por una expansion capitalista internacional que a ellos no les conviene?…

  Busquemos este tipo de elementos en EuskalHerria, en Galiza, en Asturies, en Catalunya, en Castilla… NUNCA FALLA…

 12. Salutació, Cristina.
  Soc Pere Ardèvol, membre de l´equip Mizar de divulgadors, i col·laborador directe de l´autor amic nostre.
  Felix no escriu en català, encara, i l'ajudem quant l'article en qüestió ho requereix, que estigui al català. Ell fa tot l´esforç del món per a parlar el català, quant ve per aquí, però encara no pot escriure´l amb correcció. Ho reconeix obertament i no passa res.
  Jo seguia el castellà, per la possible lectura de molta més gent. Però m'està bé passar al català ara, i ho trobo correcte.

  Que jo sàpiga, no he parlat de que jo tingui una societat ideal. Només vull dir-li a les coses pel seu nom. I surto ràpid dels enganys que em vulguin fer, i desenmascaro a qui em vengui fum i mentides.

  Ja veurem el que succeeix ben aviat. Crec que el text del Félix parla per si sol i no cal que afegeixi res. Crec que aniria bé que li donéssis una segona o tercera repassada, i reflexionant el que diu.
  Està clar que no hi ha forces socials mobilitzades, i no estem ara per ara capacitats per construir sobirania real i popular. La gent vol coses fàcils, i esperar, al vespre, veient la tele, a veure quins canvis hi haurà l´endamà matí. Al matí, a veure la tele a veure que diuen de nou, i així, eternament, enganyats pels periodistes i mitjans capitalistes i corruptes i adoctrinadors.
  El gran engany l´estàn fent de forma insultant, i tothom s´ho creu. Però com diu Félix, els responsables de tant gran estafa seràn tots els que participen seguint directrius de les castes intelectuals i polítiques, d'aquest gran show buit de contingut, i tothom haurà de atendre´s a les conseqüències, d´haver format part del ramat d´ovelles, que van cap al barranc en estampida.

  I l´argument aquest que repeteixes, de assolir primer la "independència", i després, ja ens arreglarem fent el país que volem entre tots…
  Aquest argument justifica i legitima a una casta corrupta catalana. Això ens ho venen a les xerrades indepes, però no s´ho creuen ni ells.

  Jo, en el meu blog, he fet un discurs, on exposo amb arguments, el perquè és del tot impossible el que es diu com la "independència" de catalunya. Dins la secció de Parlament popular català, en el blog catalunya-bol.blogspot.com

  Gràcies, i bona diada tinguis.
  Salutació als amics/es.

 13. Anónimo

  Amiga Cristina, yo tamién voi facer gala, como tú, d'orguyu patriu y anque llegue a menos xente voi espresame na mío llingua materna.

  Como perbién dixo un bon anarquista, de que'l so nome nun quiero alcordame, por aquello de los personalismos: "la revolución hai de ser obra de los trabayaores mesmos o nun va ser posible". Vamos, que si queremos qu'esto camude de verdá nes nueses manos ta, asina que si esperamos que los políticos profesionales o los que remanen les finances lo van a camudar, una de dos, o somos tontos o autoengañámosnos; porque non se si sabes que nun hai mayor ciegu qu'el que nun quier ver. Asina que yá me dirás tu en manos de quién ta esto del asuntu de la independencia catalana. O si ye que crees qu'éstos, como tú los llames, pequenos movimientos populares van camudar daqué, una de dos, o yes tonta o te autoengañes. Porque yo nun sé si tu sabes qu'hubo una recién guerra civil española y los que pretendieron facer la revolución nun yeren precisamente un pequenu movimientu popular.

  Hasta que non despertemos conciencia bastante pa entender la realidá na que vivimos nun va haber nada que facer. Y a día de güei la cosa va de mal en peor pos la conciencia cada vez en mayor midida relluma pola so ausencia. Y de ésto ye de lo que FRM, cola so revolución integral, quier sollertanos, de que la revolución empieza por unu mesmu.

  Un saludu

  Micael

 14. Anónimo

  Per l'ocasió, comparteixo alguns textos clau de l'autor traduïts a la llengua catalana:

  Estudi de l'Estat
  http://www.scribd.com/doc/160488847/Felix-Rodrigo-Mora-Estudi-de-l-Estat

  Els 25 punts del sistema de conviccions per a una revolució integral
  http://www.scribd.com/doc/120492638/Felix-Rodrigo-Mora-Els-25-punts-del-sistema-de-conviccions-per-a-una-revolucio-integral

  Tesis sobre l'alliberament dels pobles oprimits
  http://www.scribd.com/doc/120056133/Felix-Rodrigo-Mora-Tesis-sobre-l-alliberament-dels-pobles-oprimits

  Recuperar-nos com a éssers humans
  http://www.scribd.com/doc/160656370/Felix-Rodrigo-Mora-Recuperar-nos-com-a-essers-humans

 15. cristina cintora

  Hola Pere,

  T'asseguro que escolataré el discurs perquè vull saber els teus arguments per estar tant segur de que no és possible la independència. Es possible que tal com tu l'entens no pugui ser -no serem éssers lliures- ja que les estructures d'Estat poden ser les mateixes que hi ha actualment, però sí que hi pot haver un nou Estat separat de l'espanyol tal com jo ho entenc.

  En aquets moments hi ha molta gent mobilitzada en tots els pobles de Catalunya, i al marge dels partits, per aconseguir-ho i si tot acabés en res ja t'asseguro que els partits polítics no en treurien cap benefici, ans al contrari ho pagarien car, i ho saben, per això s'estan movent donant pals de cec.

  En fi, això és el què jo penso. Ah! i ja fa tres anys que vaig deixar de mirar la TV i de llegir els diaris, precisament perquè penso com tu que ens tenen hipnotitzats i ens fan actuar com autòmates. Procuro informar-me en altres mitjans alternatius que casualment també estan per la independència. També he llegit en el vostre blog el Panflet per la Catalunya disident de l'Octavi Piulats que fa una aproximació a aquesta possibilitat, en unes determinades condicions.

  Amb aquesta resposta jo ja dono per acabat el tema ja que és evident que tenim visions diferents i no ens convenceren l'un a l'altre.

  Salutacions.

 16. Anónimo

  Supongo que eso debería ser una cosa que decidieran en libertad los integrantes de esas provincias.Yo soy de Castilla y por tanto no me compete qué es parte de los paises catalanes o no.Pero creo que tampoco alguien que defiende al Estado es el más indicado para dar consejos,pues éste es nada de libre decisión y todo de imposición.

  Dave.

 17. cristina cintora

  En respuesta al amigo anónimo asturianu, quisiera decirle que los tiempos han cambiado y en la guerra civil se dieron otras circunstancias (asesinatos, violencia callejera, fascismo-comunismo enfrentados, etc), y hoy en día somos "democráticos" o lo queremos parecer, por lo tanto, si una mayoría de las personas de una parte del conglomerado de naciones (como Asturias) que forman parte de esta España centralista que no se quiere enterar de lo que hay, quiere poder gobernarse sin tutelas del gobierno central, ¿por qué no lo puede hacer?.

  Queremos que los estados desaparezcan, queremos gobernarnos en asambleas populares, pero de desmontar el estado español ni hablar! eso ni pensarlo! la vena patriótica no lo admite. Pues empecemos por cuestionarnos si España debe existir como macro-estado o si es mejor que cada zona con su idioma, costumbres y cultura propias se puedan autogobernar de verdad, no como lo que tenemos ahora que es un simulacro dirigido desde Madrid (lease gobierno central).

  La esperanza es lo último que se pierde y yo como muchos en Cataluña, haremos que nuestro sueño se haga realidad … y los políticos a la cola.

 18. Anónimo

  Me parece que tiene más peso histórico Aragón que Cataluña.
  Creo que, hoy día, que yo intuya, valencianos, aragoneses y baleares no se sienten aun catalanes del todo, repito que es sólo una intuición.
  Por mucha reflexión que haya en el artículo, tras ver ese mapa prefiero no perder el tiempo en traducir del catalán al español.

  Por favor, seamos serios, ese mapa está fuera de lugar.

 19. Anónimo

  Amiga Cristina veo que no te has percatado de que no soy anónimo sino que he firmado como Micael. Me gustaría saber en que te parece a tí que los tiempos han cambiado, y si ha sido para mejor o para peor, pues yo pienso que los tiempos han cambiado, si, pero para peor, y te lo explico: el animal intelectual -mal llamado ser humano- cada vez tiene menos de humano y más de animal, pues las características que se presumen de ser humano basadas en la capacidad de reflexión, de solidaridad, de fratenidad y de amor cada vez brillan más por su ausencia, entregados como estamos al dios dinero, al placerismo y al egoismo.
  Lo que sucedió durante la guerra civil española del 36 es lo que sucede hoy día en cualquier guerra o conflicto que se plantee, pueden cambiar los ismos pero en esencia la cuestión es la misma: el Estado no va a permitir nunca, por la de buenas, que el pueblo se autogobierne, pues el Estado vive del sometimiento del pueblo a sus designios y "cuidados". Por eso los clérigos bendicen la inocencia. No seas tan inocente.
  Primero hagámonos más humanos: reflexionemos, despertemos conciencia, librémonos de las cadenas que nos atan- y luego ya veremos lo que queremos hacer todos juntos y cómo.

  Un saludo

  Micael

 20. KRATES

  En el título se habla de Cataluña y no de los Países Catalanes (los territorios donde también se habla catalán)… Yo no defiendo ningún tipo de Estado, sea el español o los hipotéticos catalán o castellano. ¿De dónde saca usted tales conclusiones? Y que los valencianos o los mallorquines se consideren catalanes, es cosa de ellos o de cuántos de ellos, porque, tal vez, a lo mejor, una buena parte o la mayoría no lo cree.

 21. A Cristina:
  Gràcies per resposta, i al final crec que tenim més punts en comú que desacords. Endavant amb les teves aportacions, i gràcies si escoltes ni que sigui els primers minuts del meu discurs.
  El tema del llenguatge és capital. Ara per ara, parlem i utilitzem un llenguatge amb poca propietat, en general, i tergiversat. Si reflexionem sobre el veritable significat de la paraula "independència", veurem que és una fal·làcia, i un impossible. Doncs tot en l´univers està connectat, i el que sí que hi ha son relacions de interdependència, i processos d´autonomia de la gent i les societats. Per tant, podem parlar de construir sobirania, i autonomia, i anar guanyant esglaonadament en aquests estadis evolutius. Considero de riure i pena, el voler ser "independent". Cap país, cap, cap, dels que es diuen que han assolit la independència, pot dir que sigui una societat realment sobirana, avançada, democràtica, ni respectuosa amb el seu territori. Totes son estafes, on les elits de sempre prenen el poder i no el deixen. I totes son tiranies militars, policials, polítiques, ecocides, i depredadores. Però això son afirmacions meves, i opinions personals, on està inclòs el respecte a qui opini diferent.
  Una qüestió simple i directa: Suposant que Catalunya assoleixi la "independència"… , seguirem essent totalment dependents del petroli, com a societat que som actualment? Renunciarem a aquest recurs que no està en el nostre territori? La resposta està clara. Tots els independentistes volen seguir amb aquesta societat hiper-dependent del petroli, i fonts d'energia obtingudes depredant el territori. Volen la vida còmode. Doncs chapeau per ells. Vet aquí una de les contradiccions, que fan que consideri una cortina de fum i una gran trampa i engany, el show que organitza ANC, ERC, CIU, TV3, i alguns altres col·lectius, partidaris del progrés i depredació tecnològic i ecocida.

  Amb els respectes cap a tu i totes, i repetint que segur que tenim més punts en comú que desacords, reb una salutació cordial, i entendré que no responguis, ja que dones per concluida aquesta comunicació, en anterior comunicat teu.

  Bona Diada tinguis i tingueu.

 22. Anónimo

  Por supuesto que tiene más peso histórico Aragón que Cataluña y por supuestisimo que valencianos , ara-
  goneses , baleares ni somos ni nos sentimos catalanes.
  Ese mapa es el mapa de unos inexistentes paises cata-
  lanes. LOS" PAISES CATALANES" SON UN INVENTO NACIONALISTA
  NO TIENEN NINGUNA BASE HISTORICA.Pedís que respeten vuestro
  derecho a decidir sobre vuestra independencia pero no respestais los derechos de los demás.

 23. Anónimo

  La tautica de tentar d'acabar col estau y algama la independencia oponiendo-y al estau opresor otru modelu d'estau en miniatura (con banda arma y to) ya fracaso. El MLNV (Movimientu Lliberacion Nacional Vascu) ye el exemplu perfechu de les limitaciones d'esi modelu y la so cabera domesticacion via socialdemocrata . Pocu importa si se asume la Llucha Armada o non…

 24. Anónimo

  Me gustan las obras de FRM, peró quiero deciros que haber vivido toda mi vida viendo, oyendo y sintiendo en mi persona todas las vejaciones de la fuerza del poder español contra mi pueblo a pesar de haber intentado múltiples acercamientos se ha hecho insoportable. Yo soy una de las catalanas que queremos no depender para nada de nadie, peró menos de los poderes europeos y sobretodo españoles. Tan solo por eso soy de las que participaré en la Via Catalana con toda mi familia y sobretodo apoyando a la CUP, como miembro de su colectivo, a la par que os invito a todas a asistir a sus asambleas populares abiertas donde se aprende a debatir respetando todas las opiniones. Tengo claríssimo que una vez liberadas de los opresores exteriores tendremos que concentrarnos en luchar contra los enemigos interiores, que son iguales pero mas cercanos.
  Un saludo,
  Geltrudis Villanueva Aguijón

 25. Anónimo

  La Lengua Valenciana fue la primera lengua neolatina que tuvo un Siglo de Oro Literario(Siglos XV y XVI)contempo-
  eáneo con el italiano.Os recuerdo que lenguas europeas de gran prestigio como el inglés, el framcés o el mismo castellano desarrollaron su Siglo de Oro bastante despues
  que el Valenciano. EL SIGLO DE ORO SE DIO EN VALENCIA NO EN CATALUÑA, LOS CLASICOS VALENCIANOS SIEMPRE HAN RECONOCIDO LA LENGUA EN LA QUE ESCRIBIAN SUS OBRAS QUE NO ERA OTRA QUE LA LENGUA VALENCIANA.

 26. Anónimo

  Y aqui va otru asturianu a retruca-y al que-y retruco anantes al mimo collaciu… Equi naide dixere daque de defende'l estau central sinon de lluchar escontra tolos estaos, el espanhol incluiu.

  Pue ser que les condiciones hestoriques d'anguanhu foren diferentes de les que tenemos guei pero si la hestoria ensenha d'aque ye que nun hay estau que enxamas nos vaya dar revolucion alguna. Les circunstancies pon ser muy diferentes guei en di pero tamien ye cierto que los oxetivos son los mesmos que fai cuantaya… (derriba'l estau y al capitalismu)y que esisten ensenhanzes hestoriques que tamos fartos de discutir y deberien tar mas que asumies… Ye tiempu atalantase ya de que pa camuda'l mundu de verda nun se debe contar col estau…

 27. Anónimo

  Se deduce que usted defiende al Estado puesto que defiende sus mismas tesis.Es decir,la democracia del Estado es la del que todos somos poseedores de todo,por tanto,como no hay cosas para todos,pues al final es sólo de unos pocos.Unas pocas personas de una pequeña población no pueden decidir qué hacer con su pueblo y con su término municipal,puesto que si no,el resto de la poblacion espanola no podría decidir algo que también es suyo(?),esto es democracia.Por eso tú puedes ponderar sobre los catalanes viviendo en Galicia o donde vivas y tienes la capacidad de decidir sobre ellos.Esta es "su" democracia y tus argumentos son parecidos.Yo no quiero que sean mas catalanes o menos,sólo digo que decidan ellos,pero solo ellos,no el resto de este estado "democrático".Si la mayoria quiere independizarse pues habrá que aceptarlo,asimismo tambien tendrían que aceptar que una mayoria quiera ser esclavo,si ellos lo deciden en libertad,tendrá que aceptarse,pero que sea en libertad,no llevados como masa.

  Dave.

 28. Anónimo

  ¡Qué horror, Geltrudis! Está bien que seas nacionalista, pero hazme un favor, guapa: Cuando escribas en castellano no cometas faltas de todo tipo. Mira, hermosa, "sobretot" en castellano no es "sobretodo" sino "sobre todo"; el sobretodo es una prenda de vestir, maca. Si no saps castellà, escriu en català; també t´entenem.

 29. KRATES

  Todo eso de que defiendo al Estado porque defiendo sus mismas tesis son especulaciones suyas. Solamente me baso en el mapa, y me pregunto si el autor de tal ha preguntado a los valencianos o a los mallorquines el hecho de poder considerarlos también catalanes previamente, porque, aparentemente, lo da por sentado. ¿Y qué es lo que convierte a un alicantino en un posible catalán y no a un murciano?, ¿eso no es crear también fronteras?

 30. cristina cintora

  Pere, la meva resposta és al blog catalunya-bol.blogspot.com.es, després d'escoltar la primera part del discurs.
  Per cert, el blog té errors. Segons com, surt el fons gris i llavors no permet fer comentaris als articles i si tornes a clicar hi surt un paisatge de fons i llavors sí que ho permet.

 31. Anónimo

  Grácias guapa. No se de donde has sacado que soy nacionalista; no lo soy, aunque tengo amigas que lo son. Así que, sobre todo, no adjetives a nadie sin tener razones para ello.
  Soy vieja y se me olvidan las cosas que aprendí en la escuela. He aprendido lo que sé leyendo tanto en castellano como en catalán.
  Ah, te agradezco tus enseñanzas, hermosa, y si encuentras mas faltas tomaré la debida nota para así ir aprendiendo, que el saber no estorba.
  A mi, lo que me interesa de este artículo es lo de la Revolució Integral, que no veo porque tiene que estar en oposición con el PC y/o la CUP. Entre mis familiares i amigas la mayoría no piensan como yo y observo que sus procesos son positivos si no las excluyo por esta razón u otras. A ver si así, en lugar de 100 años, como dice Blai Dalmau (http://noticiariodelnuevomundo.wordpress.com/2013/06/26/proceso-constituyente-o-revolucion-integral/) tardamos un poco menos.

 32. Anónimo

  Bueno,pues es porque lo principal del artículo trata sobre la revolución.

  DIADA 2013: LA REVOLUCIÓ INTEGRAL ÉS EL MARC NECESSARI DE L'ALLIBERAMENT NACIONAL DE CATALUNYA
  Es lo primerito que pone y la crítica es por una cosa insustancial,puesto que lo importante para Félix es la revolución,no el territorio que se incluya entre los países catalanes.

 33. Anónimo

  Lo primero es que al estado español le da igual que cuatro payasos de Cataluña se pongan a decir falsedades históricas y desvarios diversos. Les da igual primero porque declararte nacionalista y al mismo tiempo querer partir tu propio país en dos trozos indica que tienes problemas mentales. Y de gente que está mal de la cabeza no hay nada que temer porque jamás van a ser capaces de nada. Y segundo porque si ocurriese alguna clase de milagro y esos alucinados trazan un plan sensato, no tienen el apoyo popular suficiente ni los medios para lograr nada de nada.

  Así que lo primero es que al estado español le parece tan patético, tan absurdo y tan despreciable el nacionalismo catalán que no tiene ningún problema en permitirlo. E incluso lo promueve por los motivos que explico a continuación.

  Lo segundo es que el único pueblo que podría hacer frente al estado español y preocuparse por España y por los españoles es el pueblo castellano.

  Por ese motivo al estado le preocupa mucho que surja un nacionalismo español. Primero porque ese nacionalismo tendría una base popular lo bastante grande como para plantarle cara. Y segundo porque ese nacionalismo se basaría en la verdad y la razón. No tendrían que ser unos mentirosos y unos sinvergüenzas (cosa que los nacionalistas catalanes si son). Y por lo tanto sería capaz de trazar planes sensatos y de lograr cosas tangibles para España y para el pueblo español.

  El motivo de que se permita y se promueva el nacionalismo catalán (junto con otros falsos nacionalismos) es primero porque son falsos, absurdos y despreciables y por tanto el estado español jamás tendrá que temer nada de ellos. Y segundo porque tienen algo que interesa al estado. Y es que hacen sombra al verdadero nacionalismo que es el nacionalismo español. Y que es el único que preocupa al estado.

 34. Anónimo

  Me dices que no eres nacionalista, pero eres de la CUP y apoyas la butifarrada humana en La Diada. De verdad, no os entiendo, sois como los vegetarianos que sólo comen carne si es de bebé y ha sido sacrificado en una fiesta satánica.

 35. KRATES

  Por eso, reconocerás, que el mapa está fuera de lugar.

 36. Anónimo

  Te he contestado que el mapa no es importante,pues de lo que trata es de la revolución,pero si quieres tratamos del programa del Wyoming o de lo que a su alteza le guste.

 37. Anónimo

  Independencia ¿de que ignorantes?

  El dinero (euro) viene de Bruselas
  Las leyes (UE) vienen de Bruselas.
  La organización económica, del FMI, Suiza.
  El 90% de la cultura, de Estados Unidos.

  ¿La mayor amenaza al catalán (o al vasco)? EL INGLÉS.

  Los productos que comprais en Cataluña… DE CHINA.

  Ignorancia es no saber.
  Estupidez es hablar sin saber.

  Inteligencia es entender los problemas, sus causas y sus soluciones.

  !Vosotros no entendeis nada, y encima arrastrais al pobre Felix a vuestro Gueto, haciendole que se auto-censure y tenga que ser moderado para haceros ver lo evidente, que santa voluntad tiene, que paciencia!

  !Madriz nos roba! !Nos roba la banca y sus mercenarios plutocraticos!

  Divide y vencerás… !Y habeis caido como enanos!

  ¿Separarse? ¿Pero has visto dos paises que tengan mas en común? EL lenguaje tan parecido, la cultura, la gastronomia, geografia, historia comun, hasta la diada, la bandera independentista por dios, !Es igual que la española! !Los mismos colores y organización! !Solo que con más líneas!

  En Estados Unidos se matan por estudiar Español, pero en España los "luchadores sociales" contra el nulo poder de Madrid (esta todo fuera en UE, FMI, ONU, Banca, Americanización, China etc…)
  se matan en separarse.

  ¿Sabeis que la Comintern sovietica, en 1937, tras financiar e infiltrarse en movimientos anarquistas (de paises enemigos a invadir o debilitar) inventó el "anti-fascismo"?
  !Definiendo ellos cuando algo era fascista!

  Asi, EEUU jamas fue fascista (les regalaban tanques, fabricas y dinero, eran aliados).

  En EEUU o Inglaterra casi no hubo movimientos anarquistas (tenian que estar en plena forma economico-militar y paz social para apoyarles en sus guerras contra asia y europa).

  EL independentismo igual, Inglaterra o Francia no tienen independentismos serios, pero los paises COLONIZADOS, OCUPADOS, INVADIDOS, como España (o toda sudamerica) si.
  ¿Curiosidad? Pensad en ello.
  Divide y vencerás.

  Todo, TODO lo que este apoyado por la TV y el sistema, ES PORQUE LES CONVIENE.

  Es obvio, 100% obvio que el independentismo LES CONVIENE.
  Sino, seria tan ilegal y te meterian en la furgoneta policial tan rapido como si llevaras una esvastica o bandera de Al Qaeda, tendrias mil cargos de "incitacion al odio racial", "asociacion con grupo terrorista.."

  Me da pena que tanto esfuerzo se vaya a la basura, si, a la basura, porque separarse de España, y no de la UE, OTAN, FMI, y todo el sistema es hacer el payaso.

  Si alguna region de España pidiera eso, salirse de TODO EL SISTEMA, yo la apoyaria, asi que nadie me llame "cerrado" ni radical.
  Pero si solo va a ser para que la castuza internacional gestione regiones colonizadas-saqueadas mas a gusto, no.

  ¿Os acordais del "!Fuenteovejuna todos a una!"?

  Ahora vosotros diriais "No, nosotros somos de Fuenteovejuna de abajo."

 38. prova

  Crear un est. Catalan es posible hoy. Como lo es uno escoces. Aunque no fuese deseable. Y lo es, aunque solo sea para combatirlo en vez de al espanol. No comprendo la oportunidad del articulo ni la negacion de ese parrafo. Por otro lado, es facil rastrear el nacionalismo espanol disfrazado de libertarismo en muchos comentarios bajo logicas como: "si fuese para desvincularse del todo del sistema, si, pero para desvincularse de espana, no", "no saben lo lo que hacen, estan adoctrinados por sus politico, etc", cualquier excusa para mantener la unidad territorial del estado que tanto se dice execrar. Tampoco yo creo que un estado catalan vaya a significar un gran avance libertador para las gentes de cataluna, claro. Pero desde luego no se me ocurre situarme contra el proceso, del lado de la casta militar, economica, eclesiastica y mediatica espanola. Sino a favor y apoyando a millares de personas que muestran, contra los tapujos de sus politicos, su deseo de dejar de formar parte del estado espanol. Entre esas personas se encuentran ademas los sectores mas reflexivos de la sociedad catalana, muchos de ellos companeros de FRM en charlas y debates en Cataluna. En definitiva… A ver si va a resultar ahora que los seguidores de Felix se convierten en neolerrouxistas del siglo xxi.

 39. prova

  Como es que un comentario con tanto insulto se publica?

 40. Anónimo

  Aunque es cierto lo que dice Félix, aun es mas dificil conseguir la libertad como el propone que con la creación de otro estado. Aunque no se consigue la libertad, si que hay un poco mas de democracia, pues al ser el estado mas pequeño hay mas influencia sobre la clase política. Lo que ha sucedido en Islandia, hubiera sido imposible en un estado mas grande. Y si vemos otros estados mas pequeños, vemos que su nivel de vida es bastante correcto. Claro que las asambleas populares libertarias es lo ideal, pero eso es casi una utopia. En cualquier caso, desde un estado catalan nada impide seguir luchando por ello, y creo que aun seria mas fácil que desde el estado español.
  ramon333

 41. A.J

  Geltrudis Villanueva Aguijón…¡del Ampurdán de toda la vida, oiga!

  Con comentarios como el tuyo, GeltRudis, no dejáis ninguna duda del estado de alejamiento y enajenamiento de la realidad que sufrís los izquierdistas medios y que tan bien describió Unabomber.

 42. Anónimo

  Dices eso porque no puedes -o no quieres- emanciparte de una lógica: "conmigo o contra mí". La polaridad en este asunto -como en muchos otros- es un drama, pues simplifica y empobrece los puntos de vista. Así, cualquier cosa que no encaja en el esquema conocido se trata de forzarla a encajar.

Comentarios cerrados.